Fotografi, konst och interaktiva utställningar

Under Mänskliga Rättighetsdagarna arrangeras inte bara drygt tvåhundra programpunkter utan
forumet erbjuder också en uppsjö av olika kulturevenemang och utställningar. Här beskriver vi några av dem lite närmre.

Att vara rom – då och nu

Utställningen Romer – en av fem nationella minoriteter är en utställning som fokuserar på romer, men som också ger ingångar till de övriga nationella minoriteterna; judar, tornedalingar, samer och sverigefinnar. I utställningen gestaltas romernas historia om utanförskap genom film, text och bilder. Utställningen vänder sig i första hand till yrkesutövare och beslutsfattare som kommer i kontakt med frågor som rör nationella minoriteter och är producerad av Västarvet.

Normbrytande bilder

Under forumet kommer du kunna ta del av projektet Normstorms bilder som pryder väggarna på väg till utställartorget. Projektet består av normkreativa bilder och konst som har tagits fram i samarbete med skolungdomar i kommunen. Bilderna behandlar allt ifrån psykisk ohälsabland unga till normer och föreställningar runt maskulinitet och vad det innebär att vara svensk. Bilderna har ställts ut på olika platser i det offentliga rummet i Jönköping sedan 2012 och nu visas ett urval av bilderna som kommit fram under åren på MR-dagarna. – Förhoppningen är att projektidén och arbetssätten skall inspirera andra att arbeta på liknande sätt. Inte bara inom skolan och i kommuner utan också inom annan verksamhet. Sen är det såklart fantastiskt roligt att få ställa ut ett urval av de bilder som kommit fram under åren på en konferens som når ut till så många människor. Ett centralt element i projektet är offentliga utställningar och genom att ställa ut på MR-dagarna når vi ut till ännu fler, säger Joanna Isaksson, utvecklingsledare Jönköpings kommun.

Hen och rätten att finnas

Vem är hen? är en utställning fram – tagen av Emeli Holmström, musei – intendent, och TomasGunnarsson, mer känd som Genusfotografen, för Norrtälje museum. Den bygger på porträtt och intervjuer med sju personer som benämner sig själva som hen. I bild och text får vi del av berättelser från människor med en könsidentitet bortom tvåköns – normen. Vem är hen? handlar om rätten att finnas och ta plats, men undersöker också varför ordet hen väcker så många känslor. Arrangö – rer: Länsstyrelsen i Jönköpings län och Region Jönköpings län i samarbete med Norrtälje museum.

 

På gång i Oasen

I foajén till Kongress- och Konserthuset på Elmia hittar du Oasen, en utställningsmiljö som kulturföreningen ShareMusic & Performing Arts tillsammans med Österängens konsthall och Skådebanan i Jönköpings län har skapat. Oasen är en plats för inspiration, kreativ utforskning och avslappning mellan seminarier och monterbesök.

I Oasen kan du som besökare få ta del av olika kulturupplevelser. Du har möjlighet att skapa egen musik med hjälp av musikappar på iPads och träffa artister från ShareMusic & Performing Arts som är på plats alla dagar.

Skådebanan i Jönköpings län presenterar en installation om romanfiguren Miriam i Majgull Axelssons roman ”Jag heter inte Miriam. Huvudpersonens upplevelse av raskravallerna i Jönköping 1948 och samtalstonen i umgänget i Nässjö tystar henne ända tills hennes 85-årsdag. Vi frågar oss, varför är hon tyst? Hur agerar vi idag?

Du kan titta på Mattias Åkesons utställning MONUMENT, som visades tidigare i år på Österängens Konsthall. Det är ett projekt som helt bygger på deltagande och som visar hur man kan arbeta med social inkludering i konstnärliga projekt. Fredagen den 10 november kommer även Mattias Åkeson att hålla två Artist Talks på mässan, kl. 11.00 och kl. 15.00.

Mycket att ta del av helt enkelt, så missa inte att besöka Oasen!

OBS! Den 9 och 10 november är det fri entré till Oasen, utställartorget och miniseminarierna. Till längre seminarierna behövs det en biljett. Lördagen 11 november är det fri entré till hela programmet, men förhandsregistrering krävs senast 10 november. Utan förhandsregistrering kostar det 50 kronor i inträdesavgift lördag 11 november.

Skaparkollektivet Forma

17000 är en siffra som figurerat i media. Så många Afghaner beräknas utvisas från Sverige.

17000 är också namnet och målet med skaparkollektivet Formas nya konstinstallation. Forma vill förstå antalet och spänner därför bågen hårt i installationen bestående av 17000 individuella konstverk.

Forma är ett multikulturellt skaparkollektiv baserat på övertygelsen att hantverk och gemensamt skapande inkluderar, så som ett medmänskligt samhälle ska fungera. Forma genomför konstverk, installationer och projekt i samarbete mellan många människor.

Under MR-Dagarna sätter Forma upp en ”konstfabrik”, en s.k. performance-produktion, där arbetet går vidare med 17000. Välkommen att komma förbi, se och träffa oss, kanske även hjälpa till att skapa några konstverk.

Svalorna

Denna fotoutställning har Svalorna tagit fram tillsammans med Fotojournalisten Troy Enekvist. Utställningens fokus är Bangladesh och klimatförändringarna, kopplat till FN’s nya hållbarhetsmål Agenda 2030. Vi vill visa på hur människor drabbas både direkt och indirekt av klimatförändringarna i form av höjda havsnivåer, översvämningar och torka, men även inom de fabriker och slumområden som växer fram runt om Bangladeshs huvudstad, Dhaka – där många av landets klimatflyktingar hamnar. Vi vill koppla samman våra svenska konsumtionsmönster och ekologisk fotavtryck med klimaträttvisa och visa upp de människor som på så många olika sätt drabbas av ett globalt problem och andras konsumtion och levnadssätt.

 

 

#Ochjagprotesterade

”Sedan hämtade de judarna och jag protesterade inte, för jag var inte jude.” På fyra rader beskriver den kända dikten (tillskriven den tyske prästen Martin Niemöller) vikten av att bekämpa rasism innan det är för sent.
Dikten har inspirerat till kampanjen #ochjagprotesterade – en skoinstallation och ett upprop mot rasistisk organisering.

Make Equals konstinstallation är tänkt att fungera som en påminnelse om de yttersta konsekvenserna av normaliserad rasism. Den
skapades första gången i Visby under Almedalsveckan för att protestera mot att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) getts tillstånd att medverka. När den sedan vandaliserades av NMR själva byggdes fler installationer upp i solidaritet runtom i landet – däribland Kiruna, Borlänge, Hudiksvall, Umeå, Göteborg, Stockholm, Boden, Örebro, Skellefteå, Eskilstuna, Pajala, Västerås, Örnsköldsvik och Motala. Under MR-dagarna ställs konstinstallationen ut i sitt original – det vill säga det som räddades och återuppbyggdes efter nazisternas vandalisering i Visby.