”Det går inte att välja och vraka bland arbetsuppgifterna”

Syntolkning: På bilden syns Sara Bäckström stående vid stora scenen på utställartorget. Foto: Hanna Söderlund

RFSU:s förbundsjurist Sara Bäckström höll under MR-dagarna en föreläsning om att vårdvägran vid abort inte är en rättighet för barnmorskor och att patientens vårdbehov ska vara i fokus inom hälso- och sjukvården.

Sara Bäckström belyser vikten av att de som vill göra abort har rätt till en god hälso- och sjukvård och inte ska behöva möta något motstånd kring detta. Sverige har en abortlag som säger att de människor som blir gravida men vill göra en abort har full rätt til att göra abort fram till vecka 18.

Det finns två uppmärksammade fall i Sverige där två barnmorskor har stämt den svenska staten i Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter. De två barnmorskorna har uppgett att de inte vill eller kan medverka vid ingrepp som syftar till att framkalla abort och inte heller att de inte vill ge adekvat information av preventilmedel eller dela ut dagen-efterpiller eller sätta in spiraler.

– Det går inte att välja och vraka bland arbetsuppgifterna som om det vore en a la carte meny. Det är som att en vegan som jobbar som kock vägrar att laga mat som innehåller kött och mjölkprodukter till alla lunchgäster, jämför Sara Bäckström.

Arbetstagare omfattas av den svenska arbetsrätten som säger att arbetstagaren inte har rätt att välja vilka arbetsuppgifter som de vill ta sig an och inte vid en anställning. Vid en eventuell vägran så ska en omplacering diskuteras.

Budskapet från föreläsningen är glasklart – vårdvägran vid abort är inte en rättighet för barnmorskan. Tvärtom är det en grundläggande mänsklig rättighet för den gravida personen att själv få bestämma över sin egen kroppm menar Sara Bäckström.
– Detta ska aldrig behöva möta motstånd, det är jätteviktigt, säger Sara Bäckström.


Text: Hanna Söderlund

Speak Your Mind

*