Digitala Mänskliga Rättighetsdagarna dag 1

Nu är första dagen på forumet avslutad!

Leilani Farha, S'bu Zikode och MR-dagarnas livestudio

Digitala Mänskliga Rättighetsdagarna invigdes idag av vittnesmål som lästes upp av The National Black Theatre of

 Sweden samt inslaget Home/less som framfördes av RFSL Newcomers. Josette Bushell-Mingo var studiovärd i livesändningen från Uppsala Konsert & Kongress och tog besökarna mellan samtal med bland annat Anders Kessling direktör för Delegationen mot Segregation, Leilani Farha grundare av The Shift och tidigare FN: s särskilda rapportör för adekvat bostad, Per Anger-pristagaren Sibusiso (S’bu) Innocent Zikode och många fler.

– Anders Kessling lyfte att vi inte får underskatta hur platsen vi bor på påverkar vår tillgång till mänskliga rättigheter och att segregation inte är en naturlag, men vi måste på allvar vilja bryta den. Han avslutade med att säga att vi inte får underskatta hur platsen människor bor på påverkar tillgången till mänskliga rättigheter.

Leilani Farha talade bland annat om temat för forumet ”Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor?” och om hur Coronapandemin har gjort det mer tydligt än någonsin att rätten till bostad är en mänsklig rättighet.

Unfortunately Covid-19 has exposed us to many things about human rights and housing. I think that it has exposed that home is essential to human well-being, to dignity, to safety, to security and to life itself…“- Leilani Farha

Bland måndagens seminarier fanns bland annat “Vilka blir de lokala konsekvenserna när biståndsprojekt avbryts?” där de medverkande var överens om att effekterna av uteblivet eller försenat biståndsprojekt får effekter på lokalsamhället i form av förlorade investeringar, försörjningsmöjligheter och trygghet. I seminariet “För en rättvis, stabil och inkluderande bostadspolitik – men hur?” lyfte Åse Richard, doktorand i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) att alla behöver ett hem, alla behöver vila, alla behöver ett privatliv och alla behöver en hemkänsla: vetskapen i att “här hör jag hemma”.

Imorgon ses vi igen, då kommer du bland annat kunna lyssna på Richard Wilkinson, Ulrika Modéer och många fler, vi ses!

Speak Your Mind

*