En fristad för konsten

Issa Touma i sitt galleri Le Pont Gallery i Aleppo, Syrien. Foto: Hagob Vanisian

”Kultur och konst ska vara en del av samhället trots att det råder krig”, säger den syriske konstnären och fotografen Issa Touma i en intervju i P1 Kultur tisdag den 27 september. Trots det upptrappade våldet i Aleppo i Syrien har han fortsatt att driva sitt galleri Le Pont Gallery där med bland annat en årlig internationell fotofestival. Under Mänskliga Rättighetsdagarna i Malmö medverkar han i seminariet ”Dangerous ideas – freedom of expression and the right to culture.”

Issa Touma har sedan 2015 en fristad i Gävle och under Mänskliga Rättighetsdagarna kommer flera fristadsstipendiater att ta plats i programmet. Ramy Essam, fristadsmusiker i Malmö sedan 2014, kommer att framföra sina låtar och delta i samtal om yttrandefrihet. Ramy Essam är en egyptisk sångare och aktivist som blev känd när han framförde sina kampsånger på Tahrirtorget under revolutionen 2011.

Medverkar i panelen gör också författaren Naeimeh Doostdar Sanaye som kom till Malmö 2012 från Iran samt Jude Dibia, fristadsförfattare i Malmö sedan 2015, som i sina romaner kritiserat sitt hemland Nigeria för att kriminalisera samkönade relationer.

Babak Salimizadeh, persisk författare, poet och översättare, som sedan 2015 bor i Norrköping, kommer att medverka med dikter på farsi under konferensen.

Dangerous ideas – freedom of expression and the right to culture
Tid: Lördag 10.00–11.30 Kuben

 

Speak Your Mind

*