En svensk-etiopisk hjärtläkare i fångenskap

Den 12 maj 2013 hämtades den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru av militärpolis i sitt hem i Addis Abeba. Han kastades in i ett ökänt häkte, Maekalwei. Han anklagades för att ha mutat en minister. Några bevis lades aldrig fram. Ingen rättegång hölls. Ändå hölls han fängslad i flera år.

Fikru Maru är hjärtspecialist och har arbetat på Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus. Han utförde den första pacemakeroperationen i Etiopien 2003. Tre år senare startade han ett specialistsjukhus för hjärtsjukvård, Addis Caridiac Hospital.

Journalisten Peter Alestig har arbetat som Afrikakorrespondent för Svenska Dagbladet. Nu berättar han om boken ”Fem år av fångenskap – om hjärtläkaren Fikru Maru och tiden som diktaturens fånge”.

– Jag träffade Fikru Maru första gången i maj 2016. Då hade han suttit fängslad i tre år. Jag lyckades byta några ord med honom i en rättssal och genomförde en skriftlig intervju på ett papper som smugglades in av hans brorson Abi.

– Efter det bevakade jag hans fall löpande och insåg hur absurt det hela var. I början av 2018 åkte jag till Etiopien med ambitionen att skriva om en bok om honom. Vi var många som trodde att Fikru  Maru skulle tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Men i april 2018 tillträdde en ny premiärminister i Etiopien, Abiy Ahmed Ali. Han inledde fredsförhandlingar med Eritrea. Den lag som tidigare förbjöd civilsamhället att arbeta för mänskliga rättigheter hävdes. Och regeringen benådade i snabb takt mer än 7 000 politiska fångar, däribland Fikru Maru.

Det innebar för Peter Alestig att han kunde färdigställa boken på ett helt annat sätt än planerat – nämligen tillsammans med Fikru Maru hemma i Sverige.

Boken är utgiven av Ordfront Förlag.

Syntolkning: Peter Alestig, som har skrivit boken ”Fem år av fångenskap – om hjärtläkaren Fikru Maru och tiden som diktaturens fånge”, tillsammans med Fikru Maru syns på bilden och visar upp boken.

Speak Your Mind

*