För volontärer

Under 2019 kommer vi att öppna för ansökan som volontär, håll utkik här!

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker, ideellt engagerade, studenter m.fl. som arbetar med eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. För att förverkliga MR-dagarna behöver vi engagerade och duktiga volontärer som under dessa dagar kan assistera oss arrangörer med att ge besökarna en bra upplevelse genom att:
– bemanna informationsdiskar och registrering
– vara rumsvärdar som ansvarar för seminarierummen, biljettkontroll mm
– ledsaga talare och artister
– guida ackrediterad press och hjälpa till i pressrummet
– hjälpa våra drygt 80 utställare – presentera seminarier och hålla koll på teknik

Som volontär får du en unik chans att träffa engagerade debattörer och rättighetsaktivister och insyn i hur Nordens största konferens för mänskliga rättigheter funkar bakom kulisserna. Du får även möjligheten att se ett seminarium per dag och självklart lunch under dagarna. Meddela gärna om du har specialkunskaper inom teknik, foto eller MR.

Välj mellan följande roller:

Rumsvolontär – Ansvarar för seminariesal och se till att allt fungerar i salen. Är länk mellan arrangör och kansliet och tekniker etc. Släpper in och ut besökare/deltagare i konferensrum, se till så att power point fungerar, ge talargåva till talare efter genomfört seminarium, se till så att besökare, som är i behov av hörselslingor, vet var dessa finns samt vilka stolar i lokalen som tar upp ljudet bäst. Agera tidshållare så att tidschemat hålls.

Miniseminarievärd – Ansvarar för miniseminariescen och avande/påande. Om miniseminariearrangören vill – presentera seminariet på scen. Annars finnas till för att kunna hjälpa till med power point presentation/film på tv-skärm, hålla koll på tiden – tidschemat på miniseminariescenerna är tight och det är bara 5 minuters paus mellan varje presentation.

Registrering – Hjälper besökare med biljetter, svarar på frågor om lokaler och program. Här kommer det att vara mest att göra under torsdag morgon och förmiddag när konferensen drar igång. Här behöver volontärerna vara effektiva och noggranna med att registrera besökare och deltagare och dela ut namnbrickor och band.

Informationsvärd – Informationsvärdarna ska kunna guida besökarna i lokalen, kunna svara på kring program och schema (och eventuella schemaändringar), svara frågor som till exempel vart tillgängliga toaletter finns, kunna hjälpa till att informera om/boka transport till närliggande hotell. Vid informationsdisken kan besökarna hämta ut eventuella schemaändringar, programtidning, programmet skrivet på andra språk.

Utställarvolontär – Stöttar MR-dagarnas kanslis utställaransvarige och hjälper till vid aktiviteterna på torget. Hjälper till vid in- och utflytt av montrar.

Guide/Värd – Hjälper besökare att hitta rätt i huset men stöttar även talare att hitta rätt.

Pressvolontär – Stöttar vår kommunikatör med ackreditering, uppdateringar på sociala medier, nyhetsbevakning och referat.

Gruppansvarig – Ansvarar för en volontärgrupp både inför och under arrangemang, Lägger även lägger schema för volontärerna med stöd av volontärsamordnaren från MR-dagarna. Fördel om du kan både svenska och engelska.

Citat från volontärer under MR-dagarna 2017
”Glad och tacksam för de två MR-dagar jag som volontär på. Mycket intressanta och tänkvärda dagar.”

”Det var otroligt trevligt att vara volontär och få vara en del av något så viktigt. Jag är så tacksam för de fina upplevelserna jag fick under de tre dagarna. Tack för allt!”

”Pressgruppen funkade kanon. Bra ledarskap och lätta personer att ha och göra med i gruppen.”

Syntolkning: Hammarskjöldsalen fylld av en stor publik. På scen stor Dona Hariri, 2017 års konferencier och pratar till publiken. Foto: Evelina Rönnbäck

”Verkligen bra ordnat och kände att jag också fick ut nånting av det genom gruppen jag tillhörde.”

Klicka här för att läsa mer om vad volontärerna sa om sitt uppdrag på MR-dagarna 2017