Hela programmet ute och programtidingen klar!

I dagarna skickas en rykande färsk programtidning för Mänskliga Rättighetsdagarna 2017 från tryckeriet! I tidningen kan du ta del av hela konferensprogrammet med över 200 programpunkter och läsa mer om allt som händer på utställartorget och andra aktiviteter kopplade till årets konferens. Nyfiken? Läs den digitala versionen här!

I samband med programtidningssläppet lanserar vi också flera nya intressanta namn:

Thuli Madonsela
Hon har listats som en av världens 100 mest inflytelserika människor av Time Magazine, belönats med bland annat Transparency Internationals Integrety Award och har av BBC kallats för ”South Africa’s corruption cruisader”. Thuli Madonsela är advokat och Sydafrikas före detta Public Protector, ett uppdrag som liknar vår Justitieombudsman, och är känd och hyllad för sin integritet och sitt ledarskap. Thuli Madonsela har fått motta både kritik och beröm för sitt rakryggade agerande och för att hon orädd tagit itu med korruption även i ledarskiktet i den egna organisationen. Thuli Madonsela medverkar bland annat i ett seminarium kring antikorruption, som Raoul Wallenberg Institutet arrangerar.
Fredag 10 november klockan 16:30 – 17:30 “Anti-corruption and Human Rights”

Tariq Ramadan Avbokad
Dr. Tariq Ramadan är schweiz-egyptisk filosof, författare och professor i komparativa islamiska studier vid universitetet i Oxford. Han är en känd förespråkare av att islam och mänskliga rättigheter är förenliga med varandra och är en uppskattad föreläsare vid universitet världen över. Detta är också temat för hans föreläsning på Mänskliga Rättighetsdagarna. Även Tariq Ramadan har funnits med på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen, och har agerat rådgivare åt bland andra Tony Blair. Ramadan har teoretiserat och forskat kring islam och muslimer i västvärlden samt islamisk renässans, med fokus på etik, politik, teologi och islamisk rättsvetenskap. Bland Tariq Ramadans böcker finns titlarna ”To Be a European Muslim” och ”Western Muslims and the Future of Islam”. Under MR-dagarna medverkar Tariq Ramadan i ett seminarium som Ibn Rushd studieförbund arrangerar.
Torsdag 9 november klockan 16:30 – 17:30 “Islam and Human Rights, compatible or opposites?”

Esha Bhandari
Esha Bhandari är jurist vid den amerikanska organisationen ACLU:s Speech, Privacy and Technology Project. Hon kommer bland annat att berätta mer om hur organisationen, med juridiken som verktyg, utmanat flera lagförslag från Trumpadministrationen som, om de kommit till stånd, hade kränkt människors rättigheter enligt den amerikanska konstitutionen. Bhandari är även expert på frågor kopplade till konstitutionens första tillägg som handlar om yttrandefrihet. En fråga som är lika aktuell i USA som i Sverige, utifrån den senaste tidens diskussioner om högerextremistiska demonstrationer och uttalanden. ACLU är en organisation med många års kamp för människors rättigheter bakom sig och har i år seglat upp som en tänkbar kandidat till Nobels Fredspris.
Lördag 11 november klockan 11:30 – 12:30 ”See you in court Trump!”

Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou
är en mångsidig person; journalist, programledare, författare, föreläsare, dramatiker, skådespelare, människorättsaktivist. Hon är ambassadör för Kvinna till Kvinna, Mentor Sverige, Terrafem, Friends och styrelseledamot i bland annat Stiftelsen Läxhjälpen. Alexandra Pascalidou är en mångsidig person som har vunnit flertalet priser och utmärkelser för sina insatser. Senast i raden är Feministiskt perspektivs Stora Feministpriset.  Under MR-dagarna samtalar Alexandra Pascalidou med Joy Ngozi Ezeilo, FN:s tidigare rapportör kring trafficking, om framtiden för kvinnors rättigheter.
Lördag 11 november klockan 14:30 – 15:30 “Violence against women”

Fatemeh Khavari
Fatemeh Khavari är talesperson för organisationen Ung i Sverige och en av initiativtagarna till den uppmärksammade sittdemonstration som under sensommaren samlade hundratals unga ensamkommande afghaner vid Myntorget, Medborgarplatsen och sedan Norra Bantorget i Stockholm. På Mänskliga Rättighetsdagarna berättar hon om Ung i Sveriges arbete för ensamkommande barn från Afghanistan. Fatemeh Khavari leder också tillsammans med Ahmad Rahimi konsertkvällen Hör min röst på kulturhuset Spira kvällen den 10 november där Mänskliga Rättighetsdagarna är medarrangör. I programmet som sätter fokus på ensamkommandes situation medverkar nyanlända musiker tillsammans med välkända och uppskattade musiker som Maxida Märak.

Bland årets talare kan också nämnas Samuel Opio, generalsekreterare för HBTQI-organisationen Queer Youth Uganda, Alice Bah Kuhnke, Kultur- och demokratiminister, Joy Ngozi Ezeilo, FN:s f.d. specialrapportör, numera rådgivare i frågor kring trafficking, Annika Ben David, MR-ambassadör, Hans Corell, FN:s f.d. undergeneralsekreterare för rättsliga frågor, Soraya Post, EU-parlamentariker, Hans Linde, ordförande RFSU, Edda Manga, forskare, debattör och aktivist, Steven Watt, advokat vid den amerikanska organisationen ACLU:s Human Rights Program, Mattias Gardell, religionshistoriker och författare, Tobias Hübinette, forskare och debattör, Mian Lodalen, författare och debattör, William Pace, samordnare för den världsomspännande NGO koalitionen för den internationella brottmålsdomstolen, ICC, Tomas ”Genusfotografen” Gunnarson, fotograf och debattör.

För mer information om Mänskliga Rättighetsdagarna, pressackreditering och intervjuförfrågan för Thuli Madonsela, Alexandra Pascalidou, Esha Bhandari och Fatemeh Khavari kontakta:
Sofia Mild, vik. kommunikatör, Mänskliga Rättighetsdagarna
sofia.mild@mrdagarna.se
08-12 15 00 52, 0766-53 43 76

För frågor kring Tariq Ramadan, kontakta:
Sara Gunnerud, kommunikatör, Ibn Rushd studieförbund
sara.gunnerud@ibnrushd.se. +46 73 519 15 61

För frågor om Hör min röst, eller ackrediteringar till konsertkvällen kontakta:
Yohanna Eek, projektledare, Imagine Sweden/Musik Direkt
yohanna@kulturungdom.se : +46 31 84 88 80

Speak Your Mind

*