Dona Hariri blir årets konferencier

MR-juristen Dona Hariri blir årets konferencier under Mänskliga Rättighetsdagarna, Nordens största forum för mänskliga rättigheter, som hålls i Jönköping 9-11 november.

Foto: Julius Lindblom

– Jag tycker att det är ett väldigt ärofyllt uppdrag som jag tar mig an med stor respekt. Min roll på plats är att lyfta personerna som deltar och hylla dem för de insatser och den kamp de driver för mänskliga rättigheter, säger Dona Hariri om uppdraget.

Själv kom Dona Hariri till Sverige som treåring tillsammans med sin familj som flytt från Irak. Hon växte upp i Österängen i Jönköping och fick snabbt ett socialt engagemang och intresse för juridik. Efter sin juristexamen har hon bland annat startat juridisk rådgivning i Stockholmsförorten Husby och varit programledare för UR-produktionen Justitia, ett program som förklarar och förenklar juridiken för ungdomar. Under flyktingvågen på hösten 2015, drog Dona igång initiativet Jurister på Stockholms Centralstation. I 220 dagar var hon på centralstationen och hjälpte nyanlända människor med rättighetsrådgivning.

-Med sitt starka engagemang för mänskliga rättigheter är vi väldigt glada över att kunna presentera henne som årets konferencier, säger Caroline Matsson, projektledare för Mänskliga Rättighetsdagarna.

Speak Your Mind

*