Idag drar digitala Mänskliga Rättighetsdagarna igång!

Urval av talare som kommer att medverka på MR-dagarna

Nu drar vi igång de digitala MR-dagarna med livesändningar från Uppsala Konsert & Kongress. Vi har ett fullspäckat seminarieprogram framför oss och bland talarna hittar du Leilani Farha, Richard Wilkinson, Ulrika Modéer och många fler. Nedan hittar du highlights ur programmet som du inte får missa, välkommen!

Leilani Farha inviger Mänskliga Rättighetsdagarna!
Invigningen av forumet kommer att ledas av skådespelaren och regissören Josette Bushell-Mingo, grundare The National Black Theatre of Sweden. Invigningstalar gör bland annat Leilani Farha som grundat The Shift och tidigare var FN: s särskilda rapportör för adekvat bostad. Farha kommer tala om temat för forumet ”Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor?” och om hur Coronapandemin har gjort det mer tydligt än någonsin varför rätten till bostad som mänsklig rättighet är viktigare än någonsin.- missa inte det!

Du kommer även kunna höra Leilani Farha berätta mer om den globala rörelsen The Shift och dess arbete att säkra rätten till bostad på onsdagseftermiddagen.

Richard Wilkinson föreläser om ojämlikhet och dess effekter på samhället
På tisdag arrangeras ett seminarium om hur ojämlikhet påverkar våra tankar, känslor och psyke, och hur kan vi motverka de effekterna, med forskaren Richard Wilkinson. Wilkinsons föreläsning kommer att utforska sambanden mellan klass, ojämlikhet och hälsa och hans forskning har uppmärksammat att det i samhällen med stora inkomstskillnader, förekommer mer sociala problem och ohälsa än i mer jämlika samhällen.

Ulrika Modéer medverkar i seminarium om samhället efter Covid-19
Vilka utmaningar kommer vi att stå inför efter Coronapandemin? Vad kommer de långsiktiga effekterna att bli? Det och mycket mer kommer att diskuteras i ett seminarium som arrangeras av Föreningen Ordfront. Medverkar gör bland annat Ulrika Modéer som arbetar som assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete.

Sibusiso (S’bu) Innocent Zikode tar emot Per Anger-priset!
I ett av de avslutande programmen på onsdagen så delas Svenska regeringens internationella pris till människorättskämpar, Per Anger-priset, ut av Forum för Levande historia och kultur- och demokratiminister, Amanda Lind. Per Anger-priset delas årligen ut till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser och årets pristagare är Sibusiso (S’bu) Innocent Zikode. Zikode arbetar för de fattigas rättigheter i Sydafrika och genom rörelsen Abahlali baseMjondolo kämpar han för rätten till hem och mark för samhällets mest marginaliserade medborgare.

Bland årets medverkande finner du även Märta Stenevi, bostadsminister, Göran Enander, landshövding Uppsala, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Dilsa Demirbag-Sten, journalist och generalsekreterare för Berättarministeriet, Aygül Kabaca, utbildningschef mångkulturellt centrum, Samantha Smith, chef Just Transition Center, Magnus Jägerskog, generalsekreterare BRIS, Ahmed Abdirahman, grundare av The Global Village och Järvaveckan, Ola Larsmo, författare och styrelseledamot PEN International, Jenny Westerstrand, ordförande ROKS, Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige och många fler!

Här kan du se seminarieprogrammet i sin helhet.

Speak Your Mind

*