De vill skapa möjligheter för nyanlända

Förra året startade War Child sina två första projekt i Sverige med mål att skapa förändring och möjligheter för nyanlända ungdomar. För Rozy Kassab, 18, har det här initiativet haft stor betydelse under hennes första år i Sverige.

– Första gången jag hörde talas om War Child var genom Naturkraft som var ett projekt förra året. Jag var i skolan och fick veta att det fanns ett nytt projekt. Jag var nyanländ här i Sverige och jag ville gärna komma in i svenska samhället och praktisera min svenska, säger Rozy Kassab från Syrien.

– Det var så himla bra och jättespännande aktiviteter. Naturkraft gjorde så att jag mådde bättre och kunde fokusera på mina studier och så hade jag roligt. Jag blev inte bara stressad av allt det där med att lära mig svenska och nya ämnen på ett nytt språk och så blir man bara deprimerad, utan jag hade aktiviteter och nya vänner och så praktiserade jag svenska samtidigt.

I projektet fick ungdomarna tillsammans med ledare från Friskis & Svettis utforska den svenska naturen, allt från att åka skridskor till att paddla och klättra.

– Allt som jag gjorde med Naturkraft var första gången för mig och det var jättehärligt att vara med, berättar Rozy Kassab, och hon betonar vikten av att organisationer stödjer projekt som Naturkraft.

– Det är viktigt att vi engagerar personer så att vi får ett bättre samhälle i framtiden och att personer mår bra. Efter att ha varit med på olika aktiviteter så kände jag att jag tillhör och älskar Sverige. Det känns jättebra och jag trivs här, väldigt bra.

Om War Child
Internationellt arbetar War Child för att förbättra livet för hundratusentals barn drabbade av krig. War Child stöttar barnen att bearbeta sina traumatiska upplevelser, att bygga upp deras självförtroende och att åter lita på andra människor.

Läs mer på: www.warchild.se

Text och bild: Rebecka Strand, pressvolontär 2019

Syntolkning: Rozy Kassab, som kom som flykting från Syrien för ett par år sedan

Speak Your Mind

*