Kvinnors rättigheter i fokus

På Mänskliga Rättighetsdagarna kommer flera seminarier att handla om jämställdhet och kvinnors rättigheter. Bland annat diskuteras näthat, mödradöd och sexism. Läs vår tipslista på vilka seminarier som handlar om kvinnor och jämställdhet.

Kvinnors och flickors rättigheter är centrala för de mänskliga rättigheterna och därför handlar många seminarier under Mänskliga Rättighetsdagarna om just detta. För att hjälpa dig hitta i seminariedjungeln har vi sammanställt en tipslista på vilka föreläsningar som handlar om kvinnor och  flickors rättigheter. Spana in den här:

Femtio nyanser av sexism
Könsdiskriminerande reklam och sexualiseringen av kvinnor tar allt större plats i det offentliga rummet. Pornografins bildspråk har nästlat sig in i vår kultur via reklam, film, tv-serier mm. Hur påverkar detta kvinnors självbild och samhällets jämställdhetssträvanden, och vad kan vi göra åt det?

Jämställdhet – en rättighet som lönar sig
Jämställdhet är en rättighet för den enskilde, men det är också en nyttighet för kommuner och landsting. Med konkreta exempel från skolans värld visar vi hur jämställdhet leder till bättre verksamhet och att jämställdhet också kan vara ekonomiskt lönsamt för samhället.

Social/cultural handicap in women´s development in Ethiopia
Which social & cultural aspects influence a grassroot organization working with women’s economic empowerment? What impact do capacity building & other interventions have on human rights in Ethiopia?

Näthat – vad är det och vad kan göras åt det?
Att mänskliga rättigheter gäller även på Internet borde vara en självklarhet. Idag är det dock många som kränks på nätet. Hur kan det upplevas av de som drabbats? Vad säger lagen om kränkningar och hatbrott på nätet? Vilket arbete är på gång för att ta itu med dessa frågor och vad kan göras?

Mödradöd – ett brott mot de mänskliga rättigheterna
Graviditet är ingen sjukdom. Varje mödradöd är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Trots detta, och trots framsteg på området, dör dagligen ca 1000 kvinnor i samband med graviditet och förlossning.

Feministisk kraftsamling inför Nordiskt Forum 2014
Nu är det dags att agera för att uppnå jämställdhet! Kvinnorörelsen i Norden bjuder in till en gigantisk konferens om jämställdhet och kvinnors rättigheter i Malmö nästa år. Var med och skapa agendan! Vilken är din viktigaste framtidsfråga?

Det fattas 200 miljoner kvinnor i världen
FN beräknar att det fattas 200 miljoner kvinnor och flickor i världen. Urval efter kön är en snabbväxande praktik i Kina, Indien och Sydkorea. Sveriges Kvinnolobby visar dokumentären It’s a girl om så kallat femicide, ett av mänsklighetens grövsta brott.

Kriget har inget kvinnligt ansikte
Publiken bjuds på ett utdrag ur en kommande pjäs baserad på den hyllade dokumentärromanen Kriget har inget kvinnligt ansikte, av Svetlana Aleksijevitj, om Sovjetkvinnors erfarenheter vid fronten under andra världskriget.

Women’s rights in Bangladesh- progress or backlash
How are women’s rights and possibilities in Bangladesh affected by the political instability? Khushi Kabir, from the Bangladeshi civil society organisation Nijera Kori (”we do it ourselves” in Bengali) working with grassroots women’s empowerment, discusses the situation faced by Bangladeshi women.

Girl Rising – en film om rätten till en utbildning
Möt 9 flickor från 9 kontinenter som alla kämpar för rätten att få gå i skolan. Meryl Streep, Anne Hathaway m.fl. medverkar i en färgstark film som blandar fantasi och realism, humor och allvar. Prod av Oscarsnominerade Richard Robbins. Efter filmen följer ett samtal om flickors situation globalt.

Three Women. Three Wars. One Dream.

I denna starka dokumentärfilm möter du tre modiga kvinnor som trots hot och förtal kämpar för kvinnors rättigheter. De kämpar för kvinnors rätt till sina kroppar och till utbildning samt mot våld och fattigdom i tre krigsdrabbade samhällen Abchazien/Georgien, Libera och irakiska regionen Kurdistan.

Speak Your Mind

*