Nu nylanseras programmet till Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala!  

Nu kan du ta del av ett uppdaterat program för Mänskliga Rättighetsdagarna som kommer att äga rum på Uppsala Konsert & Kongress 19-21 april 2021! Under temat Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor? kommer över 100 seminarier att arrangeras som på olika vis ställer frågan om på vilket sätt möjligheten att utöva sina mänskliga rättigheter hänger ihop med var en bor. Flera hundra högintressanta talare medverkar i programmet. En av dem är Leilani Farha, FN:s tidigare särskilda rapportör för adekvat bostad och grundaren av The Shift.


Mänskliga rättigheter är universella, och den plats du bor och lever ditt liv på ska inte vara avgörande för om dina grundläggande rättigheter uppfylls.  Ändå ser vi idag stora skillnader i hur människors rättigheter respekteras, skyddas och förverkligas beroende på var i världen, var i landet eller var i staden de bor. Vad beror det på och hur byggs samhällen där alla kan åtnjuta sina mänskliga rättigheter? .

En av konferensens mest prominenta gäster är Leilani Farha, FN:s tidigare särskilda rapportör för adekvat bostad och grundaren av The Shift, en internationell rörelse vars främsta princip är att bostäder ska vara en social rättighet snarare än en handelsvara. Farha är även huvudfiguren i den prisbelönade dokumentären PUSH av Fredrik Gertten. I dokumentären, som tydliggör varför bostäder måste betraktas som en social rättighet, besöker Farha bland annat Gottsunda i Uppsala.

Mer ur programmet:

  • Stökig förort och avfolkad landsbygd – hur påverkas vi av mediernas berättelser?
  • ”Stanna hemma!” – Vilket hem? Corona och bostadsbristen
  • Megastäder, mark och makt – varför är värdiga bostäder avgörande för världen?
  • När hemmet är barnets mest skadliga plats
  • Why we need a just transition – for a sustainable planet

Programmet kommer att uppdateras löpande och innehåller i dagsläget över 100 programpunkter.

Bland årets medverkande finns även Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, Göran Enander, landshövding i Uppsala, Josette Bushell-Mingo, skådespelare och regissör, Ola Larsmo, författare och styrelseledamot PEN International, Elena Namli, professor i Teologisk etik vid Uppsala universitet, Olga Person, förbundsordförande Unizon, Aygül Kabaca, utbildningschef på mångkulturellt centrum, Elisabeth Dahlin, barnombudsman, Sarah Britz, chefredaktör Faktum, Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige, Samantha Smith, chef Just Transition Center och många fler!

Se hela programmet HÄR!

Trygga möten
Vi på Mänskliga Rättighetsdagarna hoppas fortfarande att kunna mötas under mer normala omständigheter våren 2021. Fram till dess arbetar vi tillsammans med Uppsala Konsert & Kongress för att skapa trygga miljöer och flöden för våra deltagare, där det är möjligt att mötas på lagom avstånd. Vi ser också över hur vi kan digitalisera fler delar av programmet så att det ska vara tillgängligt för de som inte har möjlighet att vara på plats. Vi följer löpande lägesutvecklingen och självklart även Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. Som ett led i detta har vi också valt att pausa biljettförsäljningen till forumet. Vi kommer att öppna upp bokningen igen i början av nästa år då vi har en tydligare bild av de exakta formerna för arrangemanget.

Om MR dagarna

Speak Your Mind

*