Praktik och lediga tjänster

Praktikplats på Mänskliga Rättighetsdagarna hösten 2022

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, utlyser två praktikplatser för hösten 2022. Vi söker dig som är intresserad av att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och arbeta med att samordna Nordens största konferens om mänskliga rättigheter.

Om Mänskliga Rättighetsdagarna
MR-dagarna är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Konferensen har arrangerats i 20 års tid och äger rum varje år i november eller december. Syftet med MR-dagarna är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. 2022 kommer MR-dagarna att arrangeras den 17-18 november på Conventum i Örebro under temat Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet.  

2022 står nio organisationer gemensamt som arrangörer av MR-dagarna; åtta frivilligorganisationer – Föreningen Ordfront/DemokratiAkademin, Afrikagrupperna, Amnesty, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Ibn Rushd studieförbund, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan – samt en akademisk institution – samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Läs mer om Mänskliga Rättighetsdagarna på www.mrdagarna.se

Om praktiken
Ditt huvudansvar kommer att vara att arbeta med genomförandet av konferensen i Örebro samt med planering och research inför MR-dagarna 2023 i Helsingborg. För MR-dagarna 2022 i Örebro kommer du att vara med och slutföra årets program genom att ha kontakt med olika programarrangörer, samordna och stödja dem i upplägg och planering av programmet. Du kommer även att ha visst ansvar för att arbeta med informationsspridning till MR-dagarnas olika målgrupper via projektets hemsida, sociala medier, nyhetsbrev etc. Du kommer också att få inblick i arbete med kommunikation kring en stor konferens, arbetet med tillgängliga möten, evenemangssäkerhet, och mer övergripande om projektledning.

I arbetet inför MR-dagarna 2023 kommer du bl.a. att göra research om intressanta teman och talare, förbereda arbetsgruppsmöten, kontakta civilsamhällesorganisationer, företag och myndigheter. Ett perfekt arbete för dig som vill utveckla ditt nätverk i MR-Sverige, söka upp de mest aktuella och brännande MR-frågorna i Sverige och globalt samt vara med och utveckla en intressant och nytänkande programverksamhet!

Du har:
– Stor kunskap om och intresse för mänskliga rättigheter och de utmaningar de mänskliga rättigheterna står inför lokalt och globalt
– En relevant högskole- eller universitetsutbildning innehållande studier i mänskliga rättigheter (pågående)
– Organisationserfarenhet
– Utmärkt svenska och engelska i skrift

Meriterande:
– Erfarenhet av att arrangera seminarier och föreläsningar
– Intresse för och kunskap om sociala medier

Generella önskemål:
Vi vill att du som söker delar MR-dagarnas värderingar och har ett stort intresse för rättighetsbaserat arbete. Du har gärna erfarenhet från arbete inom civilsamhällesorganisation och/eller att arbeta i projekt. Du gillar att arbeta självständigt och är noggrann men är samtidigt social och tycker om att ha kontakt med människor. Du är bra på att kommunicera och att presentera ett koncept och behärskar också Officepaketet, inklusive Excel.

När, var och hur länge?
Föreningen Ordfront är huvudman för projektet och ansvarar även för MR-dagarnas kansli. Vi sitter i Föreningen Ordfronts lokaler vid S:t Eriksplan i Stockholm och projektet har just nu fyra anställda och en praktikant. Vi delar vår arbetstid mellan kontoret och med hemarbete.

Praktikperioden börjar i samband med terminsstart i september eller enligt överenskommelse. Praktikperioden pågår under minst tre månader och är på heltid. Praktiken är oavlönad och vi ser gärna att du gör praktik inom ramen för dina studier.

Ansökan:
Ansökan ska innehålla ditt CV, ett personligt brev, kontaktuppgifter och eventuella referenser.

Ansökan skickas senast den 15 april till:
malin.slatis@mrdagarna.se

Intervjuer kommer att ske i slutet av april/början av maj.

Varmt välkommen med din ansökan!

Kontaktuppgifter:
Malin Slätis, projektledare
Tel: 072-050 42 52
e-mail: malin.slatis@mrdagarna.se

www.mrdagarna.se