Praktik och lediga tjänster

Praktikplats på Mänskliga Rättighetsdagarna våren 2020

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, utlyser en praktikplats för våren 2020. Vi söker dig som är intresserad av att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och arbeta med att samordna Nordens största konferens om mänskliga rättigheter.

Om Mänskliga Rättighetsdagarna
MR-dagarna är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Konferensen har arrangerats i 20 års tid och äger rum varje år i november eller december. Syftet är att under tre dagar öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. 2020 kommer MR-dagarna att gå av stapeln den 3-5 december i Uppsala. Tema för 2020 års Mänskliga Rättighetsdagar är Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor?.

2019 står elva organisationer gemensamt som arrangörer av MR-dagarna – nio frivilligorganisationer – Bris, DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Friends, Föreningen Ordfront, Sensus studieförbund, Svenska kyrkan, och Ibn Rushd studieförbund – samt två akademiska institutioner – samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Raoul Wallenberginstitutet vid Lunds universitet.

Läs mer om Mänskliga Rättighetsdagarna på www.mrdagarna.se

När, var och hur länge?
Föreningen Ordfront är huvudman för projektet och ansvarar även för MR-dagarnas kansli. Vi sitter i Föreningen Ordfronts lokaler vid S:t Eriksplan i Stockholm och projektet har just nu fyra anställda och en praktikant.

Praktikperioden börjar i samband med terminsstart i januari eller enligt överenskommelse. Praktikperioden pågår under minst tre månader och är på heltid. Praktiken är oavlönad och vi ser gärna att du gör praktik inom ramen för dina studier.

Om praktiken
Ditt huvudansvar kommer att vara att arbeta med 2020 års seminarieprogram. Du kommer att göra research om intressanta teman och talare, förbereda arbetsgruppsmöten, kontakta andra civilsamhällesorganisationer, företag och myndigheter om programsamarbeten samt själv ansvara för delar av programverksamheten. Ett perfekt arbete för dig som vill utveckla ditt nätverk i MR-Sverige, söka upp de mest aktuella och brännande MR-frågorna i Sverige och globalt samt vara med och utveckla en intressant och nytänkande programverksamhet. Du kommer även att ha visst ansvar för att arbeta med informationsspridning till MR-dagarnas olika målgrupper via projektets hemsida, sociala medier, nyhetsbrev etc.

Du har:
– Stor kunskap om och intresse för mänskliga rättigheter och de utmaningar de mänskliga rättigheterna står inför lokalt och globalt
– En relevant högskole- eller universitetsutbildning innehållande studier i mänskliga rättigheter (pågående)
– Organisationserfarenhet
– Utmärkt svenska och engelska i skrift

Meriterande:
– Erfarenhet av att arrangera seminarier och föreläsningar
– Intresse för och kunskap om sociala medier

Generella önskemål:
Vi vill att du som söker delar MR-dagarnas värderingar och har ett stort intresse för rättighetsbaserat arbete. Du har gärna erfarenhet från organisationsarbete och/eller projektledning. Du gillar att arbeta självständigt och är noggrann men är samtidigt social och tycker om att ha kontakt med människor. Du är bra på att kommunicera och att presentera ett koncept och behärskar också Officepaketet, inklusive Excel.

Ansökan:
Ansökan ska innehålla ditt CV, ett personligt brev, kontaktuppgifter och eventuella referenser.

Ansökan skickas senast den 15 november till:
caroline.matsson@mrdagarna.se

Intervjuer kommer att ske den 25, 26 och 27 november. Boka gärna in dessa datum redan nu! Då vi har fullt upp med planeringen av MR-dagarna 2019 som arrangeras den 14-16 november så kan vi tyvärr inte hålla intervjuer tidigare.

Kontaktuppgifter:
Caroline Matsson

Tel: 0709-821131

Växel: 08 12 15 00 52

e-mail: caroline.matsson@mrdagarna.se

www.mrdagarna.se