Praktik och lediga tjänster

Praktik på Mänskliga Rättighetsdagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, utlyser två praktikplatser för hösten 2018: En plats som programassistent och en plats med fokus på informationsarbete med bland annat webb och trycksaksproduktion.  Som praktikant hos MR-dagarna kommer du att arbeta både med konferensens innehåll och med kommunikationsarbete. Ett lärorikt och spännande arbete för dig som är intresserad av att arbeta med informationsarbete om mänskliga rättigheter.

MR-dagarna är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. 2018 kommer MR-dagarna att gå av stapeln den 15-17 november på Stockholmsmässan, under temat ”Rätten till ett liv fritt från våld”.

MR-dagarna har vuxit till en central institution för alla som arbetar med mänskliga rättigheter i Sverige. I nästan tjugo års tid har vi varit en av landets främsta arenor för samtal, debatt och kompetensutveckling med fokus på mänskliga rättigheter. Någon motsvarighet till MR-dagarna när det gäller antalet deltagare finns inte i Norden. 2018 står elva organisationer gemensamt som arrangörer av MR-dagarna – nio frivilligorganisationer – Bris, DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Friends, Föreningen Ordfront, Sensus studieförbund, Svenska kyrkan, och Ibn Rushd studieförburbund – samt två akademiska institutioner – samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Raoul Wallenberginstitutet vid Lunds universitet.

MR-dagarna håller till i Föreningen Ordfronts lokaler vid S:t Eriksplan i Stockholm och har just nu 4 medarbetare och en praktikant.

När och hur länge?
Praktikperioden börjar i samband med terminsstart i augusti eller enligt överenskommelse. Praktikperioden pågår under minst tre månader. Praktiken är oavlönad och vi ser gärna att du gör praktik inom ramen för dina studier.

Praktikplats 1. Programassistent
Ditt huvudansvar kommer att vara att arbeta med 2018 och 2019 års seminarieprogram. För 2018 kommer du att slutföra årets program genom att ha kontakt med olika programarrangörer för att hämta hem uppdateringar och stödja dem i upplägg och planering av programmet. Dessutom kommer du att ansvara för att praktiska saker som teknisk utrustning och annat finns på rätt plats vid rätt tillfälle. För 2019 kommer du bl.a. att göra research om intressanta teman och talare, förbereda arbetsgruppsmöten, kontakta andra civilsamhällesorganisationer, företag och myndigheter. Ett perfekt arbete för dig som vill utveckla ditt nätverk i MR-Sverige, söka upp de mest aktuella och brännande MR-frågorna i Sverige och globalt samt vara med och utveckla en intressant och nytänkande programverksamhet!

Du har:
– Stor kunskap om och intresse för mänskliga rättigheter och de utmaningar de mänskliga rättigheterna står inför lokalt och globalt.
– En relevant högskole- eller universitetsutbildning innehållande studier i mänskliga rättigheter (gärna pågående).
– Organisationserfarenhet.
– Erfarenhet av programverksamhet är en merit.

Praktikplats 2. Informationsarbete med webb, sociala medier och trycksaksproduktion
Ditt huvudansvar kommer att vara att löpande uppdatera och skriva texter till MR-dagarnas hemsida, arbeta med MR-dagarnas nyhetsbrev, pressarbete och sociala medier och annan utåtriktad kommunikation. Vidare arbetsuppgifter kommer att inkludera att assistera vid trycksaksproduktion, planera och genomföra dokumentationen av årets MR-dagar i Stockholm. Ett perfekt arbete för dig som är intresserad av att väcka intresse för mänskliga rättighetsfrågor genom att använda text och bild, som vill vara med och utveckla MR-dagarnas digitala kanaler och som tycker att det är en utmaning att med olika kommunikationskanaler och metoder nå ut till nya grupper med MR-dagarnas arbete.

Du har:
– Utmärkt svenska och engelska i skrift och gillar att kommunicera i skrift.
– Intresse för och kunskap om sociala medier.
– Kunskap om enklare bildredigering.
– Erfarenhet av marknadsföring, webbpublicering och journalistiskt arbete är meriterande.
– En relevant högskole- eller universitetsutbildning med mänskliga rättigheter och/ eller kommunikation/journalistik (gärna pågående).

Skicka gärna arbetsprover.

Generella önskemål:
Vi vill att du som söker delar MR-dagarnas värderingar och har ett stort intresse för rättighetsbaserat arbete. Du har gärna erfarenhet från organisationsarbete och/eller projektledning. Du gillar att arbeta självständigt och är noggrann men är samtidigt social och tycker om att ha kontakt med människor. Du är bra på att kommunicera och att presentera ett koncept och behärskar också Officepaketet, inklusive Excel.

Ansökan:
Ansökan ska innehålla ditt CV, ett personligt brev, kontaktuppgifter och eventuella referenser. Skriv även vilken av praktikplatserna du är intresserad av och vi blir väldigt glada om ditt namn finns med i filnamnet.

Ansökan skickas senast den 4 april till:
malin.slatis@mrdagarna.se

Intervjuer kommer att ske den 10 och 11 april. Boka gärna in dessa datum redan nu!