Praktik och lediga tjänster

Föreningen Ordfront söker kommunikatör till Mänskliga Rättighetsdagarna
Tillsvidareanställning, heltid

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. Föreningen Ordfront är huvudman och arbetsgivare och ansvarigt för kansliet för MR-dagarna.

Nu söker vi en kommunikatör som vill vara med och göra Mänskliga Rättighetsdagarna till en än viktigare utbildnings- och mötesplats och som kan öka genomslag och synlighet för genomförandet av konferensen.

Vi tror att du har arbetat med idéburen kommunikation tidigare och att du är en stjärna både på strategiskt kommunikationsarbete och på mer operativt arbete som att skriva och redigera texter till programtidning och olika trycksaker, webbarbete och sociala medier. Du får gärna ha kunskaper inom foto. Vi tror att du är nyfiken och engagerad i samhällsfrågor och har intresse för, gärna kunskap om, mänskliga rättigheter. Du är social, stresstålig, van att jobba mot deadlines och ha olika processer på gång samtidigt. Du är självgående, kreativ och bra på att få saker gjorda.

Som kommunikatör hos Mänskliga Rättighetsdagarna är du en nyckelperson i projektarbetet och del av Mänskliga Rättighetsdagarnas kansli. Innehållet i kommunikationen planeras tillsammans med kansli, huvudman och övriga huvudarrangörer, lokala partners och andra intressenter. Erfarenhet från idéburna organisationer är ett plus, men inget krav.

Mänskliga Rättighetsdagarnas kansli är placerat hos huvudmannen Föreningen Ordfront i Stockholm där även kansliet för DemokratiAkademin och Ordfront Magasins redaktion finns.

Profil och kompetenskrav

 • Högre utbildning i medie- och kommunikationsvetenskap eller motsvarande erfarenhet.
 • Dokumenterad erfarenhet från praktiskt och strategiskt kommunikationsarbete – gärna i projektform och med ansvar för egen budget.
 • Erfarenhet av att arbeta med innehåll och kampanjer i sociala medier och andra digitala kanaler där du är bra på att skapa engagemang och öka antalet följare.
 • Du håller dig ajour med utveckling och trender inom kommunikation och marknadsföring.
 • Du har en förmåga att anpassa kommunikationsinsatser efter uppdragets behov och en bredd av målgrupper.
 • Du uttrycker dig mycket väl på både svenska och engelska och har god stilistisk förmåga. Du kan förklara och tillgängliggöra komplicerade frågor på ett enkelt vis.
 • Erfarenhet från riktat informationsarbete mot olika målgrupper.
 • Kunskap och erfarenhet av pressarbete.

Det är meriterande om du

 • Det är meriterande om du har erfarenhet från arbete inom folkrörelse eller ideell organisation.
 • Det är meriterande om du har intresse för samhällsfrågor och mänskliga rättigheter i Sverige och världen.
 • Det är meriterande om du behärskar även ett minoritetsspråk och/eller arabiska.
 • Det är meriterande om du har erfarenhet eller kompetens inom kriskommunikation.
 • Kunskap i InDesign och Photoshop är meriterande, men inte ett krav då du arbetar nära en formgivare.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Att tillsammans med kansliet planera och leda MR-dagarnas kommunikationsarbete. Detta innefattar att årligen uppdatera planer för marknadsföring och kommunikation i egna kanaler, press och köpta medier, se till att tidsplaner följs, arbetsleda ev. praktikant, pressvolontärer och övriga projektarbetares kommunikationsinsatser samt löpande utvärdera kommunikationsstrategier och kommunikationskanaler.

 • Att ansvara för budget och budgetuppföljning inom området marknad- och kommunikation.
 • Att ansvara för och tillsammans med vår layoutare planera för produktion och distribution av konferensens programtidning och andra trycksaker.
 • Att ansvara för planering, produktion och arbetsledning för kommunikationsarbetet i sociala medier och hemsida, inkl. nyhetsbrev.
 • Att ansvara för planering och genomförande av pressarbete. Skapa ökad bevakning inför, under och efter evenemang.
 • Att planera och arbetsleda MR-dagarnas egen rapportering från arrangemanget och eventuella förarrangemang.
 • Att ansvara för planering, upphandling och, tillsammans med vår layoutare, utforma annonser och annan köpt media (tryck, webb, kollektivtrafik, etc.)
 • Att i dialog med övrig projektledning leda och utveckla strategier för förbättrad kommunikation mot valda målgrupper.
 • Uppbyggnad av webplattform för bättre spridning av material från tidigare Mänskliga Rättighetsdagar (film, foto, text).

Om arbetsplatsen
Föreningen Ordfront är en kreativ och prestigelös organisation som präglas av starkt engagemang för rättighets-, kultur- och demokratifrågor. Projektet Mänskliga Rättighetsdagarna erbjuder ett meningsfullt sammanhang där din kompetens kommer att göra skillnad och påverka många.

Som arbetsgivare strävar Föreningen Ordfront efter att skapa ett tryggt sammanhang där din kreativitet och kunskap kan utvecklas. Hos oss finns möjligheten till ett flexibelt arbete med utrymme för egna idéer och initiativ samtidigt som du är en del av idéburen organisation med en tydlig gemensam agenda. Genom kollektivavtal ges du förmåner som rör föräldralön och pension och därutöver erbjuds även företagshälsa, friskvårdsbidrag och möjlighet till fortbildning.

Arbetsprover

 • En journalistisk text som du skrivit
 • En kampanjtext/säljande text som du skrivit
 • En eller två trycksaker som du har tagit fram
 • Exempel på en lyckad kommunikations/marknadsföringsinsats

Arbetsproverna bifogas som PDF-filer i din ansökan. Ange i vilken grad arbetsproverna är dina egna, utan redigering eller påverkan från andra.

Föreningen Ordfront eftersträvar mångfald inom organisationen. Kansliet består idag främst av majoritetssvenskar, varav de flesta identifierar sig som kvinnor. Därför söker vi särskilt dig med kompletterande perspektiv, språk och nätverk än de som redan finns representerade hos oss.

Omfattning och tillträde
15 februari 2018 eller snarast. Tjänsten är en heltidsanställning (40 h i veckan) och en tillsvidareanställning. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Lön enligt överenskommelse. Kollektivavtal finns. Placering hos Föreningen Ordfront vid S:t Eriksplan, några minuters promenad från T-banan och pendeltåg.

Ansökan
Ansökan skickas via mail till caroline.matsson@mrdagarna.se. Märk din ansökan med ”Ansökan kommunikatör”.

För ytterligare information om anställningen kontakta Anna Wigenmark, generalsekreterare Föreningen Ordfront:
anna.wigenmark@ordfront.se
För information om tjänsten kontakta Caroline Matsson, projektledare Mänskliga Rättighetsdagarna:
caroline.matsson@mrdagarna.se

Sista ansökningsdag 20 januari 2018.  Intervjuer genomförs löpande.

Fackliga frågor
Unionens arbetsplatsombud Anette Pettersson Faye: anette@demokratiakademin.se