Praktik och lediga tjänster

Praktikplats på Mänskliga Rättighetsdagarna våren 2018

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, utlyser två praktikplatser för våren 2018: En plats som programassistent och en plats som informationsassistent. Ett oerhört lärorikt och spännande arbete för dig som är intresserad av att arbeta med informationsarbete om mänskliga rättigheter.

Om Mänskliga Rättighetsdagarna MR-dagarna är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Konferensen har arrangerats i snart 20 års tid och äger rum varje år i november. Syftet är att under 3 dagar öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. 2018 kommer MR-dagarna att gå av stapeln den 15-17 november i Stockholm. Tema för 2018 års Mänskliga Rättighetsdagar är Rätten till ett liv fritt från våld.

2017 står elva organisationer gemensamt som arrangörer av MR-dagarna – nio frivilligorganisationer – Bris, DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Friends, Föreningen Ordfront, Sensus studieförbund, Svenska kyrkan, och Ibn Rushd studieförburbund – samt två akademiska institutioner – samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Raoul Wallenberginstitutet vid Lunds universitet.

När, var och hur länge? Föreningen Ordfront är huvudman för projektet och ansvarar även för MR-dagarnas kansli. Vi sitter i Föreningen Ordfronts lokaler vid S:t Eriksplan i Stockholm och projektet har just nu fyra anställda och en praktikant.

Praktikperioden börjar i samband med terminsstart i januari eller enligt överenskommelse. Praktikperioden pågår under minst tre månader. Då ingen praktiklön utgår ser vi helst att du gör praktik inom ramen för dina universitets- eller högskolestudier eller motsvarande.

Praktikplats 1. Programassistent Ditt huvudansvar kommer att vara att arbeta med 2018 års seminarieprogram. Du kommer att göra research om intressanta teman och talare, förbereda arbetsgruppsmöten, kontakta andra civilsamhällesorganisationer, företag och myndigheter om programsamarbeten samt själv ansvara för delar av programverksamheten. Ett perfekt arbete för dig som vill utveckla ditt nätverk i MR-Sverige, söka upp de mest aktuella och brännande MR-frågorna i Sverige och globalt samt vara med och utveckla en intressant och nytänkande programverksamhet. Tema för 2018 års Mänskliga Rättighetsdagar är Rätten till ett liv fritt från våld.

Du har:
– Stor kunskap om och intresse för mänskliga rättigheter och de utmaningar de mänskliga rättigheterna står inför lokalt och globalt
– En relevant högskole- eller universitetsutbildning innehållande studier i mänskliga rättigheter
– Organisationserfarenhet
– Erfarenhet av programverksamhet är en merit

Praktikplats 2. Informationsarbete på webb och trycksaksproduktion Ditt huvudansvar kommer att vara att löpande uppdatera och skriva texter till MR-dagarnas hemsida, vara redaktör för Facebook-, Instagram- och Twitterkonton, utforma ett nyhetsbrev samt assistera vid trycksaksproduktion och annonsförsäljning. Ett perfekt arbete för dig som är intresserad av att väcka intresse för mänskliga rättighetsfrågor genom att använda text och bild och som tycker att det är en utmaning att med hjälp av olika kommunikationsverktyg och strategier nå ut med MR-dagarnas arbete till nya grupper.

Du har:
– Utmärkt svenska och engelska i skrift
– Gillar att kommunicera i skrift
– Erfarenhet av webbpublicering
– Kunnig i enklare bildhantering
– Intresse för och kunskap om sociala medier
– En relevant högskole- eller universitetsutbildning med mänskliga rättigheter
– Erfarenhet av marknadsföring och journalistiskt arbete

Skicka gärna arbetsprover.

Generella önskemål: Vi vill att du som söker delar MR-dagarnas värderingar och har ett stort intresse för rättighetsbaserat arbete. Du har gärna erfarenhet från organisationsarbete och/eller projektledning. Du gillar att arbeta självständigt och är noggrann men är samtidigt social och tycker om att ha kontakt med människor. Du är bra på att kommunicera och att presentera ett koncept och behärskar också Officepaketet, inklusive Excel.

Ansökan: Ansökan ska innehålla ditt CV, ett personligt brev, kontaktuppgifter och eventuella referenser. Skriv även vilken av praktikplatserna du är intresserad av och vi blir väldigt glada om ditt namn finns med i filnamnet.

Ansökan skickas senast den 12 november till: caroline.matsson@mrdagarna.se

Intervjuer kommer att ske den 15, 16 och 17 november. Boka gärna in dessa datum redan nu!

Kontaktuppgifter: Caroline Matsson
Tel: 0766-534376
Växel: 08 12 15 00 52
e-mail: caroline.matsson@mrdagarna.se
www.mrdagarna.se