Praktik utomlands ger nya perspektiv

Är du intresserad av att se världen och samtidigt lära dig mer om mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor? Då är utlandspraktik något för dig. Beata Sjödahl och Love Markensten har gjort praktik genom Svalorna Latinamerika i Bolivia och Peru. Här kan du läsa om deras erfarenheter.

– Det häftigaste är alla människor som en får träffa, att få se hur andra människor lever och få nya perspektiv, säger Beata Sjödahl.

– Ja, verkligen nya perspektiv. Mycket, som en tar för givet i Sverige, är en väldig lyx i andra länder. En får se hur annorlunda, och ändå hur lika människor från olika länder, är. De kan ha en helt annan livssituation, men vi har ändå samma vardagsproblem, berättar Love Markensten.

Vad är de viktigaste lärdomarna?
– För mig var det hur viktigt det är att jobba med frågor som jämställdhet. Frågan blev så himla tydlig för mig och jag blev många gånger chockad över hur det faktiskt ser ut. En annan lärdom var att jag är så otroligt priviligierad på många sätt, som har fått växa upp i Sverige, säger Beata Sjödahl.

– Vi människor är så lika, även om vi är från helt olika ställen på jorden och lever under helt olika livssituationer. Det går väldigt lätt att relatera till andra, det är enkelt att knyta band. Med bara lite verktyg så kan en människa åstadkomma väldigt mycket, säger Love Markensten.

praktikantbloggen kan du följa praktikanterna.

Om Svalorna Latinamerika
Svalorna Latinamerika arbetar med lokala samarbetsorganisationer i Bolivia, Nicaragua och Peru för mänskliga rättigheter med fokus på demokrati och påverkan, jämlikhet och hållbar utveckling

Läs mer om Svalorna Latinamerika och praktikantprogrammet.

Foto och text: Rebecka Strand, pressvolontär 2019

Syntolkning: Fyra praktikanter informerar om sin praktik utomlands via organisationen Svalorna Latinamerika.

Speak Your Mind

*