Spionpenna – bevis i jakten efter Zaidas mördare

Nödsamtalet hem till familjen den 12 mars 2017 är det sista livstecknet från den svenska FN-experten Zaida Catalán. Några minuter senare mördas hon under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa. Nu har journalisten Staffan Lindberg skrivit en bok om Zaida Catalán. På MR-dagarna berättar han hur han tidigt fängslades av hennes historia, det var så många saker med mordet som inte stämde. ”Hon hade ett mod som var enastående. Jag ville sätta ljus på henne gärning”.

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Hon och hennes amerikanska kollega Michael Sharp försvann i mars 2017 och hittades mördad efter två veckor. Journalisten Staffan Lindberg bevakade fallet som utrikesreporter på Aftonbladet och sedan rest till Kongo-Kinshasa flera gånger för att söka efter sanningen.

Utredningen kring mordet har kantats av många märkliga turer och Staffan Lindberg har grävt vidare, varit i kontakt med henne familj och läst tusentals dokument som Zaida Catalán hade i sin dator.

– Jag kunde inte släppa det. Det var så mycket som inte stämde. Dessutom insåg jag vilken enastående person hon var, denna jurist som var helt besjälad av mänskliga rättigheter och att verkligen förändra situationen i Kongo-Kinshasa. Hon hade en unik förmåga att nå fram till andra människor, säger Staffan Lindberg.

Zaidas privata tillhörigheter skickades efter hennes död till mamman i Sverige. Staffan Lindberg har fått tillgång till Zaidas privata dagbok och den utredning som hon jobbade med via hennes familj. I en av hennes väskor låg en hemlig inspelningspenna. I pennan hittade Staffan Lindberg elva hittills okända ljudfiler.

– Det är förbluffande att polisen inte hittade den, säger Staffan Lindberg.

Både FN:s utredare och svensk polis har missat i sina utredningar att Zaida Catalán använde sig av en hemlig inspelningspenna för att samla in bevis mot en politiker, vars privata milis hade våldtagit 40 småflickor.

Staffan Lindbergs bok Mordet på Zaida Catalán ger en tydlig motivbild till varför den 36-åriga svenska FN-experten mördades. Det är en berättelse om en ung jurist, lovande politiker och människorättskämpe och ett politiskt spel på högsta nivå.

Syntolkning: Författaren Staffan Lindberg med boken Mordet på Zaida Catalán

Speak Your Mind

*