Svar på kritiken kring valet av konferencier

Årets tema för Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg är ”Tillsammans mot rasism – agera för allas lika värde lokalt och globalt”. Till konferencier har vi anlitat Nabila Abdul Fattah. Hennes uppdrag är att hålla samman konferensen, presentera de olika programpunkterna och skapa en trygg, öppen miljö. Konferencieren på Mänskliga Rättighetsdagarna väljs utifrån att det ska vara en person som har stor kunskap om ämnet, har en vana vid att framträda inför publik och kan engagera på plats under arrangemanget.

Vi valde Nabila Abdul Fattah på grund av hennes långa och uppmärksammade engagemang i antirasism. Hon är socialpedagog i Botkyrka kommun och arbetar med ungas inflytande, hon är initiativtagare till Hijabuppropet och Alby är inte till salu. Hon är också en stark röst i den antirasistiska debatten.

Valet av konferencier har från vissa håll rönt kritik, en kritik som vi tar på stort allvar. Nabila Abdul Fattah kritiseras för att ha uttryckt sig antisemitiskt, dels i en låttext från 2002 samt i en krönika i Metro 2007. Vi måste erkänna att vi inte kände uttalandena tidigare men har nu både tagit del av dem och haft ett samtal med Nabila om texterna. För oss som arrangörer är det viktigt att Mänskliga Rättighetsdagarna upplevs som en trygg mötesplats för alla. Vi både kräver och förutsätter att de som medverkar på forumet ställer upp bakom principen om allas lika värde och rättigheter.

Vi har därför också bett Nabila Abdul Fattah respondera på kritiken. Gällande låttexten skriver hon: ”När jag var yngre hade jag svårt för att skilja på ett folk och ett lands politik. […] Hade låten skrivits i dag hade jag formulerat mig annorlunda.”

När det gäller krönikan i Metro 2007 som beskriver stämningen under ett torgmöte med en Hizbollahledare, skriver Nabila Abdul Fattah att ”Det var inte en hyllningstext, jag har aldrig hyllat Nasrallah”.

Mänskliga Rättighetsdagarnas arrangörsgrupp består av elva organisationer och lärosäten som finns på olika platser i Sverige. Efter att ha samlats och diskuterat kritiken, och Nabila Abdul Fattahs svar, har vi fortfarande ett starkt förtroende för henne som konferencier.