För volontärer

Volontärer på Mänskliga Rättighetsdagarna

För att förverkliga MR-dagarna behöver vi engagerade och duktiga volontärer som under forumet kan assistera oss arrangörer med att ge besökarna en bra upplevelse genom att:

  • bemanna informationsdisk och registrering
  • vara värd som ansvarar för seminarierummen, biljettkontroll mm
  • ledsaga talare och artister
  • guida ackrediterad press och hjälpa till i pressrummet
  • hjälpa våra drygt 80 utställare – presentera seminarier och hålla koll på teknik
  • leda en volontärgrupp

Som volontär får du en unik chans att träffa engagerade debattörer och rättighetsaktivister och insyn i hur Nordens största konferens för mänskliga rättigheter funkar bakom kulisserna. Du får även möjligheten att se ett seminarium per dag och självklart lunch under dagarna. Meddela gärna om du har specialkunskaper inom teknik, foto eller MR.

Sök till gruppledare 

Nu söker vi gruppledare som ansvarar för en volontärgrupp både inför och under arrangemang. Gruppledarna lägger även schema för volontärerna med stöd av volontärsamordnaren från MR-dagarna. Som gruppledare bör du, utöver de krav som ställs på alla volontärer, även finnas tillgänglig för 2-3 dagars arbete inför arrangemanget för att hinna lägga schema, skicka ut info och svara på frågor från de volontärer som du ska samordna.

Läs mer och ansök via Volontärbyrån senast 31 maj!

Vi söker även volontärer för följande roller

Rumsvolontär – Ansvarar för seminariesal och se till att allt fungerar i salen. Är länk mellan arrangör och kansliet och tekniker etc. Släpper in och ut besökare/deltagare i konferensrum, se till så att power point fungerar, ge talargåva till talare efter genomfört seminarium, se till så att besökare, som är i behov av hörselslingor, vet var dessa finns samt vilka stolar i lokalen som tar upp ljudet bäst. Agera tidshållare så att tidsschemat hålls.

Miniseminarievärd – Ansvarar för miniseminariescen och avande/påande. Om miniseminariearrangören vill – presentera seminariet på scen. Annars finnas till för att kunna hjälpa till med power point presentation/film på tv-skärm, hålla koll på tiden – tidschemat på miniseminariescenerna är tight och det är bara 5 minuters paus mellan varje presentation.

Registrering – Hjälper besökare med biljetter, svarar på frågor om lokaler och program. Här kommer det att vara mest att göra under torsdag morgon och förmiddag när konferensen drar igång. Här behöver volontärerna vara effektiva och noggranna med att registrera besökare och deltagare och dela ut namnbrickor och band.

Informationsvärd – Informationsvärdarna ska kunna guida besökarna i lokalen, kunna svara på kring program och schema (och eventuella schemaändringar), svara frågor som till exempel vart tillgängliga toaletter finns, kunna hjälpa till att informera om/boka transport till närliggande hotell. Vid informationsdisken kan besökarna hämta ut eventuella schemaändringar, programtidning, programmet skrivet på andra språk.

Utställarvolontär – Stöttar utställaransvarige på MR-dagarnas kansli och hjälper till vid aktiviteterna på torget. Hjälper till vid in- och utflytt av montrar.

Guide/Värd – Hjälper besökare att hitta rätt i huset men stöttar även talare att hitta rätt.

Pressvolontär – Stöttar vår kommunikatör med ackreditering, uppdateringar på sociala medier, nyhetsbevakning och referat.

Specifika krav
Du ska behärska det svenska språket.
Du ska vara över 18 år.
Kunna delta vid volontärutbildning innan arrangemang.
Helst kunna delta under båda arrangemangsdagarna 17-18 november.
Du ska kunna skriva under Mänskliga Rättighetsdagarnas grundläggande riktlinjer nedan.

Grundläggande principer för medverkan på Mänskliga Rättighetsdagarna (gäller även volontärer)
Mänskliga Rättighetsdagarna är ett arrangemang som sprider kunskap och kännedom om principen om alla människors lika värde och rättigheter med utgångspunkt från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Det tar avstånd från allt våld och hot om våld och vill skapa en trygg arena för samtal och diskussioner. Rasistiska, xenofobiska, sexistiska, homofoba eller i övrigt diskriminerande eller illegala budskap har inte en plats på MR-dagarna. Du som volontär blir en representant för MR-dagarna och ser till riktlinjerna respekteras och efterföljs.

Vad du får som volontär
Fri entré till allt program på MR-dagarna, under de tider du inte är schemalagd
Lunch, frukt och fika under dina pass
Möjlighet att gå på ett seminarium per dag då du är schemalagd
Ett intyg efter genomfört uppdrag

Vill du redan nu anmäla intresse för att vara volontär eller gruppledare? Skicka en intresseanmälan till info@mrdagarna.se

Citat från volontärer under MR-dagarna
“Vill jättegärna göra det igen, hade så himla kul och det var verkligen intressant och mycket givande”

“Det var en väldigt kul och lärorik upplevelse där jag fick chans att hjälpa till och samtidigt lyssna
på intressanta seminarium”

“Det var verkligen superroligt!”

“Glad och tacksam för de två MR-dagar jag som volontär på. Mycket intressanta och tänkvärda dagar.”

“Det var otroligt trevligt att vara volontär och få vara en del av något så viktigt. Jag är så tacksam för de fina upplevelserna jag fick under de tre dagarna. Tack för allt!”

“Pressgruppen funkade kanon. Bra ledarskap och lätta personer att ha och göra med i gruppen.”

“Verkligen bra ordnat och kände att jag också fick ut nånting av det genom gruppen jag tillhörde.”